Ako na to - PADLET a KAHOOT

28.11.2015 21:53

Témou tohto blogu bude ďalšia hodina CLIL v predmete bankovníctvo - seminár. Počas vyučovacej hodiny, ktorej témou bola Banková sústava vyučujúca využila dva interaktívne programy - KAHOOT a PADLET a žiaci si zároveň precvičovali aj čítanie s porozumením.

Vyučovacej hodine predchádzala jazyková príprava žiakov na hodinách anglického jazyka, kde sa učiteľka sústredila na nácvik slovnej zásoby a správnej výslovnosti.

V úvode hodiny vyučujúca uviedla ciele hodiny v PREZI. Hodina bola rozčlenená na niekoľko častí. Prvá časť bola venovaná rozvoju čítania s porozumením. Na stenách triedy boli umiestnené rôzne definície. Žiaci dostali materiál, na ktorom sa nachádzali krátke názvy a ich úlohou bolo prečítať si všetky definície na stenách a priradiť im správne názvy. Žiaci voľne diskutovali vo dvojiciach, alebo v menších skupinách. Po skončení tejto aktivity nasledovala spätná väzba. Žiaci priraďovali správne názvy k definíciám na interaktívnej tabuli na PADLET-e.  Všetok učebný materiál použitý na vyučovacej hodine bol uložený na interaktívnej tabuli PADLET, čo je jeho nespornou výhodou, pretože umožňuje učiteľovi mať všetko prehľadne uložené na interaktívnej tabuli. Práca s PADLET-om je veľmi jednoduchá a rýchla, učiteľ si tam môže uložiť rôzne dokumenty, videofilmy, odkazy na rôzne webové stránky a pár kliknutiami si otvorí tú časť, ktorú práve potrebuje pre prácu na hodine. Ďalším pozitívnym aspektom je skopírovanie jeho webovej adresy napríklad do spoločnej skupiny na FB pre žiakov, ktorí môžu s týmto materiálom pracovať doma v rámci zadania domácej úlohy, alebo ďalšieho štúdia. Padlet umožní vkladanie množstva materiálu a zároveň aj jeho vytlačenie či publikovanie vo formáte PDF.

Pre spestrenie spätnej väzby vyučujúca využila prácu s KAHOOT. Učiteľ pripraví ľubovoľný počet otázok a možné odpovede do KAHOOT, vygeneruje prístupové heslo pre žiakov, ktorí sa pomocou neho prihlásia do hry. Žiaci môžu súťažiť medzi sebou individuálne, alebo v skupinách. Po spustení hry musia kliknúť v časovom limite na správnu odpoveď. Hra okamžite vyhodnotí všetky odpovede a na monitore sa zobrazia informácie o tom, ktorá odpoveď bola správna, počet správnych a nesprávnych odpovedí a celkové poradie súťažiaich.

V závere vyučovacej hodiny sa učiteľka vrátila opäť k práci na PADLET-e, kde sa nachádzal ďalší materiál - priraďovanie anglických slov k obrázkom.

Žiakom sa hodina veľmi páčila a hra KAHOOT mala najväčší úspech. Všetok učebný materiál, s ktorým žiaci a učiteľka pracovali na hodine majú žiaci k dispozícii v spoločnej FB skupine a môžu sa k nemu kedykoľvek vrátiť a neskôr ho použiť na opakovanie tematického celku.