EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV 2015

07.10.2015 00:00

 

V dňoch 22.9.-02.10.2015 sa na našej škole oslavoval Deň Jazykov z iniciatívy Rady Európy. Cieľom tohto dňa je zábavnou formou podnietiť žiakov, aby sa učili viac jazykov a aby chápali rôznorodosť jazykov ako prostriedok pochopenia multikultúrnych rozdielov. Vyučujúce anglického, nemeckého a francúzkeho jazyka pripravili v rámci vyučovacích hodín zábavné aktivity ako napríklad Guess, who I am? / Hádaj, kto som. Dvaja žiaci mali na čele nalepené názvy povolaní a kladením otázok ostatným žiakom ich museli uhádnuť.

The hot seat! / Horúce kreslo. Pri tejto aktivite sedeli oproti sebe dvojice žiakov. Jedna dvojica sedela chrbtom k tabuli a druhá dvojica tvárou k tabuli. Na tabuli boli napísané slová, ktoré žiaci sediaci tvárou k tabuli museli opísať a tí, čo sedeli chrbotm zase naopak uhádnuť.

Medzi žiakmi veľmi obľúbená hra Sharades / Šarády, preverila vedomosti žiakov z oblasti britskej a americkej kinematografie. (1.A OA/OIS, 2.A OA/OIS, 3.A OA/KZ).

Základným predpokladom osvojenia si cudzích jazykov je zdokonaľovať sa v počúvaní s porozumením. Žiaci si mali možnosť cibriť svoj sluch prostredníctvom pesničky Everything at Once od speváčky Lenka, pôvodom z Českej republiky. Text pesničky je plný prídavných mien a z toho je výbornou pomôckou aj na rozširovanie slovnej zásoby. Pri počúvaní prvej strofy, žiaci spájali prídavné mená s obrázkami zvierat a predmetov, na ktoré sa vzťahovali. V druhej strofe museli dopisovať chýbajúce slová. V tretej časti žiaci dostali na kartičkách prídavné mená a počas počúvania pesničky sa museli postaviť, keď počuli slovo opačného významu ako na svojej kartičke. V poslednej časti žiaci stvárňovali slová textu prostredníctvom pantomímy a ostatní ho museli uhádnuť. V závere vyučovacej hodiny žiaci pracovali s interaktívnou tabuľou - čítanie podľa obrázkov.

Na hodine nemeckého jazyka vládla veľmi uvoľnená a hravá atmosféra. Žiaci súťažili v tímoch, riešili zábavné úlohy zamerané na rozvoj schopnosti koncentrácie a slovnej zásoby. Žiaci pracovali s rôznymi slovníkmi a obrázkovým materiálom. Novinkou tohtoročného Európskeho dňa jazykov bola aj ukážková hodina francúzskeho jazyka. Žiaci sa zábavnou formou naučili základné pozdravy a frázy. S prekvapením zistili, koľké už poznajú a preto si mohli osvojiť aj náročnejšie komunikačné frázy.

Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.